Kuukausisäästäminen

Kuukausisäätämistä voivat kaikki harrastaa. Vaikka sinulla ei olisikaan erityistä säästökohdetta, on hyvä siirtää syrjään muutama kymppi tai enemmän kuukausittain. Nämä säästöt voivat olla tarpeen huonompien aikojen koittaessa, odottamattomien kulujen ilmaantuessa, talon tai auton korjuussa tai työttömyydessä.
Pienen summan kuukausittainen säästö karttuu pian suuremmaksi summaksi, jolla voi tehdä jotain kivaa tai käyttää tarvittaessa. Summien ei tarvitse olla päätähuimaavia, sillä pienetkin kasvavat nopeasti muutaman kuukauden kuluessa.
Kuukausisäästäminen on helppoa. Verkkopankissasi voit luoda automaattisen kuukausittaisen siirron säästö- tai rahastotilille. Silloin et ole edes koskaan nähnytkään rahojasi, joten niitä ei tarvitse kaivatakaan.

Kuukausisäästämisen etuja

Helppoa ja kätevää, ennen kaikkea automaattisen siirron vuoksi. Sinun ei tarvitse säästää suuria summia kerralla, pienistä puroista syntyy suuri pääoma pitkällä aikavälillä.
Jos kuukausisäästösi menee rahastoihin ja osakkeisiin, hajotat riskitekijät ja voit käydä kauppaa edullisesti pörssin laskiessa, ja saada enemmän osuuksia pörssin noustessa. Säästäminen on vauhdissa koko ajan verrattuna, että pistäisit syrjään suuremman summan kahdesti vuodessa.

Laskuesimerkki

Jos säästät 10 euroa kuukaudessa 5 vuoden aikana 5 prosentin tuotolla, niin saat 681 euron pääoman. Kymmenen euroa ei ole paljon. Jos luovut yhdestä pitsasta ja lehdestä joka kuukausi, niin voit laittaa kympin säästöön. Jos valitset korkeamman tuoton antavan säästömuodon, saat vielä enemmän rahaa.



    Säästöaika 5 vuotta 5 prosentin tuotolla:
    10 euroa kuukaudessa = 681 euroa
    100 euroa kuukaudessa = 6 813 euroa

    Säästöaika 10 vuotta 5 prosentin tuotolla: 
    10 euroa kuukaudessa = 1 551 euroa
    100 euroa kuukaudessa = 15 518 euroa

    Kuukausisäästämisen tapoja

    Kuukausisäästösi voit laittaa säästötilille, rahastoihin tai osakevarantoosi. Useimmiten on kyse aika pienistä summista, ja siksi voi olla kallista ostaa osakkeita, koska välityspalkkio on tavallisesti aika korkea. Osakkeet ja rahastot ovat toki hyvä vaihtohto sille, joka haluaa suuremman tuoton. Jos säästät pahan päivän varalle tai johonkin lähivuosina hankittavaan kohteeseen, voit säästää ne rahat suoraan pankkitilille tai lyhytkorkoiseen rahastoon. On monia pienehköjä pankkeja, jotka voivat antaa korkeampia korkoja kuin suuret. Etsi Googlen kautta hakusanalla ”paras säästökorko” tai ”säästötilikorot”, niin löydät varmastikin muutamia vaihtoehtoja.

    Rahastot

    Vaikkakin säästät pieniä summia, on rahastosäästäminen oiva vaihtoehto. Ehdotamme valitsemaan useita eri rahastoja. On aina hyvä hajottaa säästämisen riskit. Kaikki rahastojen ottamat maksut ovat prosentuaalisia, joten kun omistus on pientä, ovat maksutkin sitä. Valitse siis rahasto, jonka maksut ovat alhaisia. On kolme eri maksua, joita on syytä tarkastella lähemmin: osto-, myynti- ja hallinointikulut. Rahaston ostosta ja myynnistä otetaan palkkiot. Alhaiset maksut eivät vielä kerro kaikkea. Katso myös rahaston kehittyminen viimeisimpien vuosien aikana. Huonosti kehittynyt rahasto ei ole automaattisesti hyvä vain siksi, että palkkiot ovat alhaiset.
    Kun valitset rahastoja, sinun tulisi valita rahastoja, jotka ovat mukana erityisillä alueilla ja aloilla, joihin sinä uskot erityisen paljon. Riskien lisähajauttamiseksi on suositeltavaa sijoittaa moniin eri aloihin ja alueisiin. Jollet halua kohdistua mihinkään erityiseen, on olemassa indeksirahastoja, jotka ovat varteenotettavia vaihtoehtoja. Suomen pörssin Aktieindexfond on ehdottomasti yksi parhaimmista rahastoista, jonka voit valita, jollet halua käyttää paljon ajastasi oikean rahaston valintaan. Ajattele myös, kuinka suuren riskin olet valmis ottamaan. Milloin tarvitset rahat ja mihin tarvitset ne? Kapealaisempi rahasto merkitsee suurempaa riskiä. Epävarmempi ala tai markkinat merkitsee myös suurempaa riskiä. Jos sinulla ei ole varaa menettää rahaa, ei sinun pidä niitä myöskään sijoittaa kehitysmaihin tai eri alojen rahastoihin. On järkevämpää sijoittaa suurin osa kuukausisäästämisestäsi laaja-alaisiin indeksirahastoihin tai sekarahastoihin.

    Osakkeet

    Aiemmin on aina varoiteltu säästämään osakkeisiin, jos haluaa säästää pienehköjä summia kuten kuukausisäästämisessä. Viime aikoina on putkahtanut esiin useita toimijia, jotka sallivat kuluttajan osakesäästämisen ilman maksuja. Kaikki suuret pankit tarjoavat osakerahastoja. Ajatuksena on, että ostetaan osakkeita tietyllä summalla kuukautta kohden, sen sijaan että ostettaisiin tietty määrä osakkeita, siksipä ei ole mitään merkitystä, kuinka paljon tai vähän on rahaa sijoittaa kuussa. On ajattelun arvoista osakkeista puheen ollen, että tätä säästömuotoa ei pidä ottaa, jos tarvitsee rahat lyhyehköllä aikavälillä. Varaudu säästämään vähintäin viiden vuoden ajan.

    Pankkitilit

    Pankkitilille säästäminen on helpoin tapa kuukausisäästämiselle. Voit itse avata uuden tilin verkkopankissasi tai paremman koron tarjoavassa muussa pankissa. Luo automaattinen siirto sinne tai siirrä rahat itse joka kuussa. Pankkitilin etuna on, että sinulla itselläsi on tilin valvonta käsissäsi. Jos yhtenä kuukautena tekee tiukkaa, voit siirtää rahat palkkatilillesi takaisin. Rahat ovat helposti käsillä. Jos säästät pahan päivän turvaksi tilille tai jotain tärkeää lähitapahtumaa varten, on pankkitili viisas vaihtoehto. Haittana on tietysti tuoton jääminen hyvin alhaiseksi.

    Kategoria(t): pikalainaa luottotiedottomalle. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

    Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.