Lapsille säästäminen

Useimmat, jotka ovat tai tulevat vanhemmiksi tänä päivänä, ovat jo alkaneet säästää lapsilleen tulevaa varten. Itse asiassa vain kaksi kolmesta vanhemmasta eivät näin tee. Mihin rahat on tarkoitettu, ja kuinka suuresta summasta on kyse, vaihtelee luonnollisestikin, mutta tavoitteena on muun muassa auttaa oman asunnon rahoituksessa, autokoulun ajotuntimaksuissa ja muissa siihen liittyvissä kustannuksissa sekä antaa taloudellista lisätukea opiskeluun vaikkapa yliopistossa.

Summa ja säästömuoto

Siitä huolimatta, paljonko olette ajatelleet säästävänne lapsillenne, on tavoitteen saavuttaminen itsestään selvästi helpompaa, jos olette valinneet oikeanlaisen säästömuodon. Osa vanhemmista säästää koko lapsiisäsumman joka kuukausi, kun taas toiset sen sijaan valitsevat vaihtoehtoisen summan. Luonnollisestikin summa voi erota lapsilisän määrästä ja olla joko korkeampi tai matalampi.
Koska tästä karttuu aikojen kuluessa melkoisesti rahaa, on tärkeää valita oikea säästömuoto jo alusta pitäen, jotta tuotosta tulisi niin suuri kuin mahdollista. On helppo ajatella, että pankin prosentuaalinen tuotto on hyvin mitätön ja merkityksetön vuodessa, mutta kuten sanottu, kyse on paljosta rahasta ja ennen kaikkea suhteellisen pitkästä ajasta, on tämäkin huomion arvoinen seikka.

Kenen haltuun rahat?

Ennen säästämisen alkua on hyvä selvittää, kenellä on oikeus käyttää rahoja ja minkälaisen tilin kautta, ennen kuin ne luovutetaan lapselle. Tavallisesti tultuaan täysi-ikäiseksi lapsi saa oikeudet säästöpääoman rahoihin saadessaan tilin nimiinsä. Tietystikin on mahdollista, että tilioikeudet saadaan myöhemminkin. Se voikin olla hyvä vaihtoehto, jos pelkää lapsen kuluttavan rahat liian nopeasti asioihin, joita kadutaan myöhemmin.
Tämän estämiseksi on huolehdittava, etteivät rahat heti päädy suoraan lapselle tämän tultua täysi-ikäiseksi. Yksi vaihtoehto on, että säästää rahat itse ja lahjoittaa ne lapselle, kun tapeeksi kypsä ikä on saavutettu, tai kun te ehkä yhdessä olette sopineet hyvästä käyttötarkoituksesta. Tänä päivänä ei sitä paitsi peritä enää lahjaveroa, mistä johtuen tämä käytäntö on turvallinen. Tässä tapauksessa sinun on muistettava testamentata rahat lapselle, mikäli jokin arvaamaton onnettomuus tapahtuisi ennen kuin olet lahjoittanut rahat.



    Rahat kasvamaan niin paljon kuin mahdollista

    Niin suuren tuoton kuin mahdollista takaamiseksi ei tavallisen koron omaava tili lapsen omissa nimissä tai omalla tililläsi ole erityisen tehokasta, vaikkakin se tuntuu käytännöllisimmältä. Siellä rahoja ei suojata inflaatiolta, mikä on myös hyvä huomioida.
    Sen sijaan pitää sinun, joka haluaa rahojen kasvavan, sijoittaa rahat eri osakkeisiin. Vältyt sitä paitsi vuosittaisilta maksuilta, joita otetaan rahastosäästämisessä. Rahat sijoitettuina hajautetusti takaa, että riski menettää on suhteellisen pieni, tai ainakin pienempi, mikäli rahat olisi sijoitettu vain yhteen kohteeseen.
    Toisaalta ovat rahastotkin tietysti hyviä. Eritoten silloin, jos tunnet halua vaihtaa usein osakerahastojen, aluerahastojen, korkorahastojen ja hedgerahastojen välillä. Tätä voi tehdä joko pankkisi tai verkkovälittäjän tai rahastotorin välityksellä.
    Viimeinen keino rahojen kasvuun, suhteellisen hyvällä marginaalilla ennen lapsen täysi-ikäisyyspäivää, on säästöriskien minimoiminen.

    Kategoria(t): pikalainaa luottotiedottomalle. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

    Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.